GY.I.K.

Hol lesznek a csoportos hangszeres órák?

Általános iskolákban tartjuk foglalkozásainkat (a főoldalon látható, mely kerületekben vagyunk jelen), legtöbbször napközi időben vagy közvetlenül utána. Jelenleg azon dolgozunk, hogy legyen egy vagy több olyan helyszín, ami alkalmas kiszervezett csoportok számára.

Mely iskolákban van/lesz AZZ Zenesuli foglalkozás?

Az órarend menüpont alatt felsorolt iskolákban.

Mennyibe kerül a tanfolyam?

Csoportos órák: 10.000 Ft/hónap. 

Hogyan tudom a tanfolyam díját rendezni?

Választhatnak, hogy havonta vagy félévente szeretnék rendezni a tanfolyamot. Minden esetben e-mailben küldünk számlát, amelyet utalással vagy bankkártyás fizetéssel lehet rendezni. Amennyiben utalással rendezik a számlát, közleményben szükséges feltüntetni a számla sorszámát.

Milyen hangszereken tanítunk csoportokat?

Zongora (összetekerhető, hordozható), gitár (klasszikus). 

Hány éves gyerekeket várunk?

Elsősorban alsó tagozatos gyerekekkel kezdjük a csoportos hangszeroktatást.

Hogyan lehet egyszerre több gyermeket tanítani hangszeren?

A gyerekek HANGSZER SPECIFIKUS ELMÉLETET tanulnak, ami annyit jelent, hogy az adott hangszerhez kapcsolódó elméleti alapokat úgy sajátítják el, hogy közben már a kezükben (a kezük alatt) van az adott hangszer. Játékosan, rajzokkal, színekkel tanulunk! Két fontos dolgot tanulnak meg kezdetektől: az adott hangszeren való tájékozódást, és rövid, általuk is jól ismert dalok megszólaltatását.

Módszertanilag úgy épül fel egy óra, hogy nem csupán a hangszert használjuk. Feladatainkat csoportosítjuk, és minden órán minden típusú feladatot igyekszünk érinteni. Vannak elvont gondolkodást segítő kérdések, színezés a munkafüzetben, nagymozgásos feladatok, ritmus gyakorlás, éneklés, levegőben zongorázás (gitározás), majd ezek után megyünk a hangszerhez, és mire odajutunk, már tudják is a gyerekek, hogy mit kell játszani. Egy-egy órán megtanulunk egy-egy dalt, de vannak ismétlő órák. Ezeket az ismert dalokat kísérettel szoktuk előadni, így a figyelmük is, és a fegyelmük is megnő.

Érdemes-e venni saját zongorát?

Nem kötelező, de érdemes. Annak tudatában vásároljanak összetekerhető zongorát, hogy ezeket a hangszereket a gyerekek maximum 2 év alatt kinövik, többre vágynak. Ahol kistestvér is van, ott érdemes beruházni.

Hol vegyünk összetekerhető, hordozható zongorát?

Az iword márkát javasoljuk. A google keresőbe írják be (például): iword 49 keys roll up piano (ez egy 4 oktávos hangszer). Ekkor kidobja a lehetőségeket, több helyről is lehet rendelni. A 61 billentyűs (5 oktávos) hangszerek még éppen elférnek a padokon. 88 billentyűs hangszert nem érdemes vásárolni, egyrészt lelógnak a padokról, másrészt a gyerekek úgyis kinövik ezeket az összetekerhető zongorákat, és ha megmarad a zongora iránti érdeklődésük, akkor majd vesznek nekik "igazi" zongorát... :)

Hol és milyen márkájú gitárt érdemes venni?

A gyakorló gitárok között az egyik legnépszerűbb a Geryon LC-14-es vagy LC-28-as típus (alsó tagozatosoknak jellemzően 3/4-es méretű), melyet 15.000 Ft-tól lehet megkapni. Interneten érdemes körbenézni ez ügyben. Azt szoktuk mondani, hogy ne vásároljanak azonnal gitárt, várják meg, hogy gyermekük szándékai valóban komolyak-e. Pár hétig hangszer nélkül is járhat. 

Hány fő van egy csoportos foglalkozáson?

Arra törekszünk, hogy a csoportok létszáma ne duzzadjon nyolc fő fölé. Sok jelentkező esetén csoportot bontunk.

Mit kell tennem, ha gyermekem hiányzott egy óráról?

Szombati napokon online pótórán tudnak részt venni a gyerekek. Erről e-mailben tájékoztatjuk Önöket. Indokolt esetben, ha a gyermek akadályoztatva van abban, hogy részt vegyen az online pótórán, a csoportos oktatóktól e-mailben videó is kérhető az aktuális tananyaggal kapcsolatban. Továbbá lehetőség van a pótlásra egy másik iskolában is. (Órarend menüpont)

Miért nem alkalmanként kell fizetni?

Azért, mert a Zenesuli költségei állandóak. A terembérlet, az oktatók díjazása állandóan felmerülő költség. A módszerek fejlesztése, a feladatlapok, munkafüzetek kidolgozása egy olyan háttérmunka, amely mind-mind beletartozik a Zenesuli életébe. Koncerteket, bemutatókat tervezünk, szervezünk, tehát a munkafolyamatok nem a heti 45 percre korlátozódnak. Kérjük a megértésüket!

Mi történik, ha iskolai rendezvény miatt marad el a foglalkozás?

Ilyen esetben mindig megkeressük az iskolát, hogy el tudjuk-e mozdítani a teljes csoportot pl. korábbra. Szerencsére ez legtöbbször megoldható. Ha mégsem megoldható, akkor a foglalkozást online megtartjuk vagy egy részletes oktató videót küldünk.

Nem kaptam elektronikus számlát, mi az oka?

Előfordulhat, hogy rosszul van rögzítve az e-mail cím a rendszerben. Ha azonban valaki már régebb óta kap számlát, mégis elmarad, akkor érdemes ellenőrizni a spam mappát. Ha ott sincs a számla, akkor kérem, jelezzenek az azzzenesuli@azzzenesuli.hu címen.

Felveszik-e a gyermekemet majd az állami zeneiskolába?

Figyeljük a gyerekeket, akik hozzánk járnak, és szólunk a szülőknek, ha úgy látjuk, hogy valaki a zeneiskolába való, eséllyel indul a felvételin. Ilyenkor arra bátorítjuk a szülőket, hogy gyermeküket szolfézs előképzőbe is írassák be, hiszen az állami zeneiskolai felvételin szépen, tisztán éneklő gyerekek előnyben lesznek. A felvételire elkísérjük a gyerekeket, és segítünk, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Sajnos garanciát nem tudunk vállalni, hogy felveszik a gyerekeket, mert az állami művészetoktatásban nagyon nagy túljelentkezés van az érintett hangszereken (legalábbis Budapesten).

Lehet-e bármikor jelentkezni az online kurzusokra?

Igen, lehet, mert projekt elv szerint dolgozunk, a gyerekek bármikor be tudnak kapcsolódni.

Hány fő van az online órákon?

Minimum 6, de maximum 8 fős csoportokkal dolgozunk, azonban 8 fős létszám felett már szóba kerül a csoportbontás.

Van-e valami extra technikai igénye az online óráknak?

Egy telefonról is be tudnak jelentkezni, de célszerű laptopot használni, hogy jól látszódjon az oktató a képernyőn. A gyerekek a gitárosok esetében úgy üljenek, hogy látszódjon a teljes gitár szemből, a zongoránál pedig célszerű, ha tudják úgy forgatni a kamerát, hogy egyszer az arcukat lássuk, egyszer pedig a kezüket a zongorán.

Milyen módszerrel oktatnak online?

Lényegében ugyanazokat az elemeket használjuk, mint a kontakt órákon, és ugyanúgy működnek is ezek a módszerek. 

Mit kell tudni az egyéni oktatásról?

Kattintsanak ide, hogy bővebben olvashassanak az egyéni órákról.