Járvány ellen zene?

2021.02.14

Szeptember óta kutatjuk, mi az oka annak a jelenségnek, hogy ennyire megnőtt az igény az egyéni hangszeres oktatás iránt. Eleinte azt gondoltuk, hogy mivel a csoportok nem tudnak elindulni, tehát gyakorlatilag nincs lehetőség a személyes találkozásra csoportos oktatás keretén belül, ezért keresik a szülők a személyes kapcsolatot gyermekeik számára a zeneoktatókkal. Azonban minél többet beszélgetünk a szülőkkel, egyre inkább kirajzolódik egy új kép: a járvány idején megszűnt a gyerekek számára az intenzív sportolási lehetőség, a bezártság feszültté teszi őket. Ennek egyik feloldása lehet a zenetanulás, melyet a szülők ilyen formában kívánnak igénybe venni.

Számunkra, akik zenei pályán vagyunk, a zene lélekerősítő, lélekgyógyító ereje természetes, magától értetődő jelenség. A zenét művelő ember egy belső világot épít, amibe el tud "menekülni", amikor a külső világot nem érzi elég komfortosnak. Ezt az örök törvényt fogalmazták meg most azok a jelentkezők, akik arról beszélnek nekünk, hogy "kell valami kapaszkodó", "muszáj valamit tenni". 

Remélem, hogy a rengeteg nehézség és szomorúság ellenére valami olyat profitálunk ebből a járványból. ami pénzben nem mérhető: gazdagítjuk belső világunkat, hogy néha, amikor elfáradunk kifelé nézni, befelé nézhessünk.